Vybírejte pečlivě
Každý z nás si rád pochutná na výborném jídle. Naladí nám chuťové buňky, zvedne náladu a v neposlední řadě prospívá našemu zdraví. Aby tomu tak bylo, měli bychom tělu dopřávat jídlo vyvážené a plné vitamínů. Realita je mnohdy bohužel úplně jiná. Často se dostává na trh i jídlo, ve kterém po zdraví prospěšných látkách není ani památky. Nezbývá nám tedy nic jiného než překontrolovat každou etiketu na výrobku, abychom se o složení přesvědčily. Pokud chcete mít jistotu, že vašemu tělu dopřáváte jen to nejlepší, .
Je-libo salámek?
Hlavní ukazatel, který nás všechny určitě zajímá je, jaký podíl masa uzeniny obsahují. Některé šunky obsahují až 95 % masa, což je velmi dobrá zpráva. Na druhou stranu jsou však uzeniny a masné výrobky v Čechách nejvíce šizené. Nejhůře dopadly šunkové salámy. Nejvíce vám napoví o kvalitě uzenin samozřejmě cena, ale ani to nemusí vždy platit. Nejlepší je najít si ve vašem okolí řezníka, který vám zodpoví všechny dotazy ohledně kvality jeho uzenin a masa.
Pečivo na každý den
Z obchodu nikdy neodcházíme bez pečiva, a proto si tato položka zaslouží zvláštní pozornost. Asi největší problém je, že celozrnné pečivo je obarvené a vůbec nemusí být tak zdravé. Odborníci doporučí jíst spíše kváskový nebo žitný chléb. Rohlíky, sýrové bulky, pizza rohlíky a jiné dobroty jsou pro denní konzumaci nevhodné. Jsou plné nevhodných látek a fungují jenom jako rychlovka pro utišení hladu. Pokud chcete mít opravdu přehled, zkuste si upéct pečivo doma.
Mléčné výrobky
Mléko k snídani, jogurt na svačinu a k večeři nějaký dobrý sýr. Výrobků z mléka spotřebujeme za den opravdu velké množství. Jak se tedy vyvarovat špatného výběru i tady? Vybírejte především výrobky označené značkou zdravotní nezávadnosti. Český výrobek bývá označen kódem země a číslem výrobního závodu. Také se přesvědčte o množství tuku, které jogurt či sýr obsahuje. Výrobky bez tuku nejsou vhodné, většinou obsahují jiné nevhodné látky.