Vláknina ve stravě: jaké jsou nejlepší potraviny?
Co to vlastně je?
Vyskytuje se hlavně v rostlinných potravinách. Jedná se především o molekuly cukru. V našem těle nabobtnají a poskytují tak rychlejší pocit sytosti. V žaludku a střevě je však enzymy nerozkládají, ale vylučují téměř nestrávené. Sama je těžce stravitelná.
Lze ji rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou.
● Nerozpustná váže vodu a bobtná ve střevě. Pročištění střev je rychlejší.
K čemu ji potřebujeme?
Přestože neposkytuje našim tělům živiny, hraje v našem těle velmi důležitou roli.
● Způsobuje, že hladina krevního cukru se po jídle zvyšuje jen velmi pomalu. To je zvláště užitečné pro osoby trpící cukrovkou.
● Má také pozitivní vliv na hladinu cholesterolu .
● Jídla s vysokým obsahem této látky mohou být také prevencí proti rakovině tlustého střeva.
Je důležité, abyste při jídle s vysokým obsahem látky vypili 2 až 2,5 litru tekutiny denně. Pouze tímto způsobem může ve střevě bobtnat.
Zdroje bohaté na vlákninu
Pokud oceníte vyváženou stravu, pravděpodobně už nevědomě požíváte spoustu těchto látek. Nejlepšími dodavateli jsou:
● sušené ovoce: švestky, rozinky a meruňky
● zelenina: brokolice, mrkev, brambory a růžová a bílá kapusta
● celozrnné produkty: celozrnný chléb a celozrnné těstoviny
● ořechy a semena
● hrách, čočka a fazole
Doporučuje se nejméně 30 g denně pro dospělé. To není těžké dosáhnout: 100 g celozrnného chleba obsahuje asi 7,5 g vlákniny, se sušenými švestkami je to dokonce i 17 g na 100 g švestek.
Následující potraviny jsou pravým opakem výše uvedených potravin, a proto je třeba se jich vyvarovat.
● suchary,
● bílá rýže.
Lepší jsou celozrnné alternativy, například pečivo z celozrnné mouky a celozrnné rýže.