Stravování v těhotenství
Základem v těhotenství, především v prvním trimestru, je pravidelné užívání kyseliny listové. A protože ji nedokáže tělo z běžné stravy získat v maximální možné míře, jsou vhodné tablety obsahující kyselinu listovou, které seženete v lékárně. Kyselina listová snižuje riziko rozštěpu páteře dítěte a je velmi důležité brát ji už od počátku těhotenství, nejlépe ještě před plánovaným otěhotněním. Dostupné jsou také různé vitamínové komplexy určené pro těhotné, ovšem při správných stravovacích návycích získáte všechny potřebné vitamíny z vaší stravy a další uměle dodávané vitamíny už pak nejsou nutné.
ČEHO SE V TĚHOTENSTVÍ RADĚJI VYVAROVAT:
Jsou určitá jídla, která se v době těhotenství nedoporučují konzumovat. S nimi je lepší to raději nepřehánět, buď se jich úplně vyvarovat nebo si je dopřát jen výjimečně. Mezi tyto potraviny patří především syrové maso (třeba v podobě tataráku nebo sushi), plísňové sýry, káva a kofein obecně, sladkosti, uzeniny, tučné potraviny, slané brambůrky a další nezdravé potraviny.
CO DO JÍDELNÍČKU V TĚHOTENSTVÍ ZAŘADIT:
– ovoce a zeleninu
– mléčné výrobky
– cereálie
– maso
– ryby (alespoň 2x týdně)
– vejce
– dostatečné množství tekutin (především čistá voda a čaje)
Těhotenství není nemoc, samozřejmě můžete jíst to co obvykle, na co jste byli zvyklí. Základem je ovšem pestrá a rozmanitá strava. Vyvarujte se také nadměrného solení, předejdete tak nepříjemným otokům, ke kterým mají těhotné ženy často sklony. Správná strava a zdravý životní styl je základním krokem k bezproblémovému těhotenství. Uděláte tak maximum pro vás i vaše mimiko. A pokud se obáváte toho, že vaše strava není dostatečně pestrá, pak přicházejí na řadu speciální vitamíny určené pro období těhotenství, které dodají vašemu tělu všechny potřebné vitamíny a minerály, které jsou v těhotenství důležité.