Oslava zeleniny a ovoce
Označovány jako nejzdravější suroviny, které by neměly chybět v jídelníčku. Pravidelný přísun vitamínů a minerálů. Bohužel je nejíme tak často jak bychom měli. Zkuste to ale změnit a uvidíte, že kila poletí dolů.
Hlavně nevařit?
Zelenina a ovoce jsou nejzdravější syrové. Dávejte si pozor na jejich skladování – svědčí jim chlad. Některé druhy jsou nejlepší s kapkou oleje, protože obsahují vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a jinak, než s olejem je ven nedostanete.
Jsou to potraviny důležité jako součást pitného režimu. Největší podíl vody obsahuje okurka, hlávkový salát, meloun, rajčata, papriky, jahody, mandarinky nebo jablka.
Někdy je těžké uchovat zeleninu a ovoce delší dobu, proto se konzervují. Myslíme tím například sušení, uzení, kvašení nebo sterilizace. Na sušení můžete využít dnes již běžně dostupnou sušičku. V ní cirkuluje vzduch, který suší plátky ovoce nebo zeleniny. Sušit můžete ale i houby nebo bylinky.
Zeleninu a ovoce můžete uchovat také zmražením. Zamrazit lze buď čerstvé druhy, nebo krátce povařené (blanšírování).
Jezme více zeleniny a ovoce!
- obsahují velké procento vody, můžete jich sníst více
- obsahují méně sacharidů
- jsou zdrojem rozpustné vlákniny – navazuje pocit sytosti, pomáhá zácpě a jiným střevním potížím
- zdroj vitamínů, antioxidantů (ty zachytávají volné radikály v těle), minerálních látek
- prevence rakoviny, posílení imunity, chrání proti nemocem
- banán, avokádo obsahují vyšší procento draslíku (K) – udržuje krevní tlak v normě, bojuje se stresem
- nízký glykemický index
- každý druh voní jinak, jinak chutná a hodí se úplně ke všemu
Nebojte se zeleniny a ovoce, zkuste je zařadit do svého jídelníčku a uvidíte, že nebudete litovat. Pomůže Vám to ve snížení váhy a budete se i lépe cítit. Můžete se zapojit i do určitého cvičení, které pro život nezbytný.